Backpacken·Fun·Reizen

Myanmar here we come!

Nog even wachten en dan is het zo ver!

Onze reis naar Myanmar wordt werkelijkheid!Afbeeldingsresultaat voor myanmar

Al een paar maanden geleden boekte we de tickets naar dit verborgen pareltje. Althans, verborgen? Dat juist niet meer tegenwoordig… Myanmar, het kwetsbare maar oh zo mooie land, waar de tijd heeft stilgstaan. Het land dat steeds meer bezocht wordt door toeristen maar nog steeds niet in grote getalen. Het land dat open staat voor toeristen maar (helaas) ook nog niet helemaal bereisbaar is. Zo is bijvoorbeeld het noorden van Myanmar nog niet opengesteld voor toeristen en bezoeken wij met name het midden en zuiden van het land en daar hebben we ongeveer een maand voor!

We vliegen eerst naar Bangkok (verassend hé? :P) en vliegen na drie dagen vanuit onze lievelingsstad door naar Yangon. Daar starten wij onze reis. Super veel zin in!

Veel mensen kennen Myanmar nog als Birma, zo heette het land eerst. Sommige mensen kennen geen van beide namen, niet zo gek want nog niet veel backpackers hebben de grens van Thailand, China of India over gestoken en feitelijk gezien is het land nog niet zo lang open gesteld voor reizigers. Wel zijn inmiddels wat mensen die ik ken in dit prachtige land geweest. En iedereen die ik er over spreek is verliefd. Verliefd op Myanmar.

Historie, geschiedenis, dictatuur, communisme… Klinkt eng en ingewikkeld vind je niet? Eigenlijk is het helemaal niet zo ingewikkeld en ook niet zo eng als het lijkt. Een super korte samenvatting: De bevolking van Myanmar heeft lang geleefd onder strenge dictatuur. Ook zijn er diverse oorlogen in het toenmalig Birma geweest. In 1989 is de naam Birma veranderd naar Myanmar. Sinds 2010 is het land grotendeels vrij bereisbaar en mogen toeristen met visum de grens over. Of het veilig is? Volgens autoriteiten staat Myanmar op één qua veiligheid voor toeristen. DAfbeeldingsresultaat voor myanmar veilig voor toeristenus daar hoeven we ons geen zorgen om te maken! (Als je je goed inleest, respect voor de boeddhistische cultuur hebt en je gezonde verstand meeneemt dan moet dat helemaal goedkomen!).Toeristen zijn dus welkom en veilig, daar zorgt de overheid voor en is blijkbaar ook merkbaar zodra je het land binnen komt.

Het visum voor Myanmar kon tot 2015 voor Nederlanders alleen in Bangkok of in Brussel gehaald worden. Dit zorgde ervoor dat het land wel bereisbaar was maar niet heel gemakkelijk (zoals bijvoorbeeld Thailand, Cambodja of Vietnam), want zeg nou eerlijk, even op en neer naar Brussel is al een aardig avontuur opzich!

Gelukkig leven we nu in 2017 en kan het tegenwoordig via het internet (als je een creditcard hebt!). Het land is al die tijd enorm authentiek gebleven en zo’n 89% van de bevolking is boeddhistisch. Een prachtige cultuur in een authentiek land, dat lijkt ons geweldig!

Aardig wat geregel denk je misschien? Het valt heel erg mee.

Afbeeldingsresultaat voor travel the world quotes

To Do list:

  • Boek je tickets naar Bangkok via skyscanner. Gemiddeld €500,-. Maak er een leuk avondje ‘uitzoeken’ van is mijn tip. Wij boekte de tickets ongeveer 9 maanden van te voren. Let wel op in welke periode je wil gaan! In de periode waarin wij gaan is het regenseizoen bijna afgelopen. Volgens internetbronnen is het land in maart april en mei het slechtst bereisbaar (met temperaturen oplopend tot 45 graden, no thank you!). Je kan ook rechtstreeks vliegen, je bent dan wel het dubbele kwijt!
  • Boek je tickets naar Yangon of Mandalay via airasia.com. Je hebt helaas wel een ticket nodig het land in en het land uit, je moet dus wel vaste data prikken. Geen tickets het land uit? Dan geen visum. Zorg dat je in iedergeval 2 of 3 dagen van Bangkok geniet 😉 kan je gelijk een beetje acclimatiseren. De tickets verschillen van 30 euro tot 70 euro.
  • Regel je evisa! Zorg dat je een creditcard hebt (mocht je die nog niet hebben)Afbeeldingsresultaat voor visum myanmar en regel je evisa! Deze kost 50 dollar en regel je online. Je kan deze ook bij de ambassade in Bangkok aanvragen, hou er dan wel rekening meer dat je drie dagen je paspoort kwijt bent en in Bangkok moet blijven tot je visum gereed is. Via deze link kan je een goed overzicht vinden hoe je je visum kan regelen!
  • Vaccinaties en malariapillen! Het fijne is dat ik alle vaccinaties al heb en ik alleen een nood pakketje malariapillen mee hoef te nemen (voor het geval dat). Heb je nog niet al je vaccinaties? Als je aanvullend verzekerd bent worden deze vaccinaties vaak vergoed! Via Meditel bijvoorbeeld. Dit scheelt je een hoop geld! Je kan er ook voor kiezen om malariapillen te slikken gedurende je reis. Echter kan je daar erg ziek van worden of extreem moe. Een noodpakket is voldoende geeft zowel de GGD als Meditel aan. Ook een advies wordt meegegeven, wel net zo prettig om te weten wat te doen als je het vermoeden hebt dat je Malaria hebt. Ook kopen we in Bangkok gelijk 4 bussen OFF (Deet), dit is echt een must om muggen op afstand te houden! Zie ook mijn blog What to (back)pack!
  • Nou we het bij het vorige punt toch over verzekeringen hebben… Regel een reisverzekering (werelddekking) en hou er rekening mee dat je sport ook meeverzekerd. Hiken, klimmen, raften etc.
  • Koop een backpack! Ik heb zelf een nieuwe backpack aangeschaft, 70 liter! Heel groot dus. Mijn idee is niet om de backpack helemaal vol te stoppen uiteraard. Ik probeer deze keer aan maximaal 10 kilo te komen. Wat ik dan meeneem? Lees dat hier! Waarom ik toch voor deze hoeveelheid gekozen heb? Het scheelde me qua geld maar 25 euro (55 liter of 70 liter) en ik hou er niet van als alles ‘net aan’ past. Je kan hem door de diverse banden strakker maken zodat hij ook kleiner wordt voor het optimale draagcomfort.Afbeeldingsresultaat voor dollars
  • Dollars! Ongekreukte, schone dollars! Dat heb je nodig. Neem daarom alvast wat dollars mee die je hier in Nederland kan halen. Zijn ze gekreukt of vies? Dan kan je er in Myanmar niet mee betalen! Gelukkig kan je wel met de Kyat betalen, vaak goedkoper ook! Pinnen kan je op het vliegveld doen in Myanmar!
  • Ga je voor een langere periode weg? Zorg dan dat er iemand op je planten past ;).

Zelf heb ik nog genoeg te regelen en zal deze to do list alleen maar langer worden gok ik. Maar de belangrijkste dingen zijn geregeld! Nu nog wachten tot het zo ver is…

Heb je tips, tricks of aanvullingen? Let me know!

Ciao!!

Advertentie

2 gedachten over “Myanmar here we come!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s