Backpacken·Reizen

Cambodja in een notendop

Cambodja, het land van de lach en wonderen, lekker eten, mooie gebieden, puurheid, armoede en rijkdom. Cambodia Kingdom of Wonder

Het mooie land dat zeker nog als derde wereld land bestempeld kan worden (en wordt).

Een paar jaar geleden trokken wij door dit prachtige land, helaas hadden we niet heel veel tijd
dus hebben we maar 3 steden kunnen bezoeken.

Vanuit Bangkok hebben wij toen tijdens onze reis de bus genomen naar Aran. Het idee was om daarheen te reizen (ongeveer 7-8 uur met de bus) en dan vlak voor de grens een nachtje te verblijven om de volgende dag de grens over te gaan. Dat feestje ging niet door aangezien er bij aankomst in Aran echt niks te beleven viel behalve veel armoede en we ook gelijk door de bus bij de grens verderop gedropt werden. Goed begin en een goede tip, reis gelijk door en plan je verblijf gelijk die dag. Want nu gingen we ineens een dag eerder naar Cambodja en het was al niet heel vroeg meer op de dag.

In de bus hadden we een Cambodjaans vrouwtje ontmoet die heel goed Engels sprak. Toen we vroegen of ze wist waar we een visum konden kopen/regelen regelde ze bij aankomst gelijk een goedkope tuktuk en ging met ons mee naar het visumkantoor. Hier werd eigenlijk gelijk al het verschil tussen Thailand en Cambodja duidelijk. Wat was ze vriendelijk! En wat kon ze goed Engels! We waren best wel zenuwachtig omdat we met een ‘vreemde’ meegingen, iets waar je voor gewaarschuwd wordt om niet te doen, maar toch doet. Iemand, een vreemde, die de moeite nam een tuktuk te regelen maar ook mee ging naar het visum kantoor (ongeveer 20 minuten rijden met de tuktuk. Dat kon niet anders dan fout gaan (laten we het Nederlandse achterdochtigheid noemen).

Na veel spanning, omdat ‘het’ vrouwtje ’t voor gezien zag en ons achterliet bij het visumkantoortje, evenals onze paspoorten die ingenomen waren,  was het na drie kwartier zover. Visum in de pocket en op naar de grens.

Samen met twee Duitse mannen (die we tegenkwamen bij het visumgebouwtje in the middle of nowhere) deelden we een taxi naar de grensovergang, ook zij waren best wel angstig omdat het allemaal even iets te snel ging en te ver van de bewoonde wereld was. Toen we eenmaal bij de grensovergang kwamen herinner ik me nog goed dat dat wel even afzien was. Het duurde echt heel erg lang! Dit kwam omdat het weekend was en veel bewoners van Thailand  naar casino’s gaan om te gokken. (Dit omdat gokken in Thailand verboden is.) Daarna weer twee uur in een taxi gezeten naar Siem Reap (met die twee Duitse mannen). (De taxi zat ook volgestampt met handdoeken en tijdens de rit moesten we meerdere keren stoppen bij diverse ‘huizen’ om het een en ander af te geven. Hilarisch kan ik je vertellen!)

Eenmaal aangekomen in ons hotel hadden ze gelukkig een kamer voor ons vrij (aangezien we een dagje eerder aankwamen dan gepland de dag ervoor), Skyway hotel een echte aanrader, na aankomst zijn we gelijk de stad ingegaan.

In Cambodja zie je gelijk heel erg veel verschillen tussen rijk, arm en nog armer. We hebben in de buurt van Siem Reap een floating village bezocht (een echt drijvend dorp) Dit is wel een must see, maar wel met een dubbel gevoel. Varkens, slangen, honden, kippen, krokodillen en hele arme mensen wonen daar. Doordat het gebied waar wij waren meerdere malen overstroomde hebben ze daar een drijvend dorp gecreëerd, aan de ene kant heel fascinerend aan de andere kant heel sip. Sip omdat de mensen die daar wonen echt niks hebben, dat zie je gelijk als je bootjes voorbij ziet varen met daarin kinderen die met slangen spelen.

Cambodja 1.jpg

Fascinerend is het eigenlijk omdat ze altijd lachen, dit is hun leven en daar zijn ze dankbaar voor. Zo zijn we daar ook naar een schooltje geweest voor arme kinderen (veel zonder ouders en/of familie, dit is met name te danken aan de rode Khemer  (Khmer Rouge). De gids op onze boot zei dat we rijst, noodles of snoep voor de kinderen konden kopen en zou bij een soort supermarkt stoppen zodat we wat konden kopen (ook drijvend!) Dat wilde we wel…. Totdat we daar aankwamen en een bakje noodles 1 euro per bakje zou gaan kosten (dat was de prijs na het afdingen) en met een klas van 80 kids gaat dat wel een beetje ver aangezien die noodles normaal voor 10 cent verkocht worden in de supermarkt. Ze wilden ons dus oplichten. Uiteindelijk hebben we kleine zakjes chips gekocht (20 euro… ) waarmee we nog steeds opgelicht werden maar ach, het was voor het goede doel (hoopten we dan maar), we gingen weg met een heel vreemd dubbel gevoel. Het schooltje was wel een bijzondere ervaring, in iedergeval de ervaring van 20 euro meer dan waard. (Al had ik de kids liever wat fruit of gezonds gegeven) Al die blije gezichtjes en dankbare kids, echt super. (Blije kids heb je trouwens overal in Cambodja, niet alleen daar :)… )

Overal in Cambodja vragen ze geld of willen kinderen bijvoorbeeld armbandjes verkopen, die we (ja onze zwakke kant) uiteraard gekocht hebben om die kids een beetje verder te helpen (waarschijnlijk paps of mams maar goed… het ging om het idee). Ik moet eerlijk zeggen dat gezien de geschiedenis van Cambodja, de mensen daar het vaak wel echt nodig hebben en je ze met een paar dollar al kan voorzien van eten en drinken. Maar goed, er zitten vast ook oplichters tussen. In de avonden vermaakte wij ons prima bij de night market, drankje hier, massage daar, dansje hier en potje kaarten daar. Genieten dus.

Qua eten hebben we in Cambodja wel de meest gekke dingen gegeten, krokodil, slang, struisvogel, rog, kangaroo (nou zijn die laatste drie eigenlijk niet zo vreemd want dat kan je ook in Nederland makkelijk eten). Het eten daar is vooral veel rijst. Zowel in de ochtend, middag als avond. En dan vaak met allemaal soorten groenten, vis, vlees erin verwerkt. Eigenlijk weet je die niet altijd heel goed wat je aan het eten bent. Maar goed ik heb daar in ieder geval nooit gedacht, dit hoef ik niet meer behalve als het te pittig was. Maar ook de mate van pittigheid kan je makkelijk aangeven.

Siem Riep ligt dichtbij Angkor Wat. Via het hotel hadden we een tuktuk chauffeur kunnen regelen, deze chauffeur heette Thom. Thom stond op de dag dat wij naar Angkor Wat gingen netjes op tijd voor de deur van het hotel en is de hele dag met ons meegegaan (en dit allemaal voor nog geen 10 euro!)

Angkor is een enorm groot gebied waar heel veel vervallen tempels en ruïnes te zien zijn. Angkor Wat is de grootste en de meest indrukwekkende tempel (Wat betekend tempel). Na dik twee uur daar rondgelopen te hebben zijn we weer terug naar Thom gelopen en bracht hij ons weer verder. We zijn hier de hele dag gebleven tot de avond viel.
Cambodja 2.jpg

Het was echt een prachtige, warme, hete, bloedhete, stoffige en indrukwekkende dag. Als je in Siem Riep bent moet je dit echt een dag bezoeken. Sommigen zweren erbij dat je minstens twee dagen moet gaan. Hier ben ik het deels mee eens. In één dag kan je heel veel zien en heb je een goede indruk van de omgeving (helemaal als er een tuktuk chauffeur voor je klaar staat om steeds een stukje verder te brengen). Ga je twee dagen? Dan kan je ook een fiets of scooter huren, al zou ik dit zelf niet doen omdat het zo groot is is de kans groot dat je veel mooie tempels mist.

Cambodja 6.jpg

De volgende stad waar wij naartoe gingen per bus is Phnom Penh (de hoofdstad van Cambodja) voor één dagje we waren namelijk op doorreis naar Sihanoukville (kust van Cambodia). De eerste indruk van Phnom Penh was een chaotische, stinkende, stoffige stad. We gingen verbleven in het Luckystar Hotel die we ter plekke via booking.com boekte (de naam zegt het al… echt een cheap tophotel ;))

De reis naar Sihanoukville duurde zoals inmiddels al te verwachten, erg lang. Aangezien wij altijd op de lokale busstations tickets boekte voor de busreis (niet bepaald een aanrader) hadden wij weer een prachtige bus (uit 1930 ofzo). Het enige voordeel wat deze bus had (NOT) waren de hele weg hele foute Cambodiaanse vechtfilms en karaokemuziek. We hebben ons best gedaan mee te doen maar het bleek toch niet echt ‘ons ding’. Tip van de dag: mocht je niet 5 uur van Cambodjaanse karaoke en vechtfilms willen genieten en wat geld extra hebben, boek dan via een travel agency, iets duurder maar wel zonder ‘herrie’.

Sihanoukville was een druk maar gezellig strandje (Serendipity Beach) waar je heel goed niks kon doen en daar vooral heel veel van :). Wij hadden daar ter plekke een boot tour geboekt naar een onbewoond eiland, een eiland waar je kon snorkelen en een jungle tour kon doen. Snorkelen heb ik zelf niet gedaan omdat het niet echt mijn ding is, mijn vriend wel. Daarna gingen we naar het eiland dat nog niet bewoond is maar puur natuur. Ik kan na dit bezoek oprecht zeggen dat dit het mooiste eiland is dat ik ooit heb gezien. Een super gave ervaring! (Al was het tot onze nek in zwart zwavelwater lopen in een mangrove/jungle (dat midden op het eiland lag) niet één van mijn favoriete activiteiten tijdens de reis haha).

Cambodja 4.jpg

Uitgaan is in Sinhoukville ook heel gezellig en zoeken backpackers elkaar ’s avonds ook allemaal op. Mijn ervaring is dat je daar heel snel andere backpackers ontmoet en het ’s avonds één groot feest kan zijn, je moet er alleen wel voor open staan. Ga jij alleen liggen op het strand, dan zal je ook niet zo snel nieuwe mensen ontmoeten. Het is daar leuk om een paar dagen te vertoeven, ik vond zelf drie dagen meer dan genoeg. Aan al die gezelligheid in Sinhoukville kwam wel vrij snel een einde kan ik me nog goed herinneren. We vlogen vanaf Sinhoukville weer terug naar Phnom Penh waar de Killing Fields op de planning stonden.

Zoals gehoord en verwacht is een bezoek aan de Killing Fields enorm heftig. De geschiedenis van de Kemher Rouge werd heel duidelijk uitgelegd aan de hand van een audioapparaatje dat we gehuurd hadden. Kippenvel en een traantje want wat de bevolking daar heeft meegemaakt is echt niet in woorden te beschrijven. Het bizarre daar is ook dat je nog restanten (botten) kan zien liggen en op het eind veel gevonden schedels in een hoog gebouw van 17 etages kon zien liggen en zelfs aanraken (niet dat je dat wil maar goed, om een beeld te geven). Toen we weg gingen waren we allebei niet in de allerbeste stemming, een rustig avondje na een bezoek aan deze plek is dan ook wel een aanrader.

Verder heb je leuke marktjes, mooie tempels en nog veel meer te doen in Cambodja. Wij vlogen veel om zo wat tijd te besparen maar natuurlijk gaan er ook overal bussen. Cambodja is een geweldig land waar vriendelijkheid in mijn ogen echt gemeend is en waar ik zeker een keer terug wil. Heb je de mogelijkheid om te gaan? Doe dit dan zeker! Cambodja heeft mij in ieder geval prachtige herinneringen, mooie inzichten en veel plezier gebracht!

Cambodja, Kingdom of wonder.

 

Liefs!

 

Advertentie

5 gedachten over “Cambodja in een notendop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s