Backpacken·Reizen

What to (Back)Pack?

What to (back)pack?

Nog maar 7 nachtjes en dan is het zover, het aftellen is nu echt begonnen!

Voor degene die het nog niet weten, ik ga samen met mijn vriend op reis naar Vietnam (via Bangkok).

Al maanden, weken, dagen, keek ik uit naar deze reis. Allereerst omdat Bangkok echt onze lievelingsstad is (zoals ook in mijn blog geschreven, Bangkok, mijn lievelings). En ten tweede omdat reizen één van mijn grootste passies is en Vietnam al een poosje erg hoog op de bucketlist stond om bezocht te worden. En nu is het dan bijna zover!

Lets travel Vietnam

In voorbereiding op de reis heb ik al aardig wat spulletjes gekocht zodat ik niet lastminute alles hoef te kopen. Elke keer wat (dan vallen de kosten ook wel mee 😉 ).

Al een paar keer heb ik de vraag gekregen, wat neem jij allemaal mee op reis naar Azië? Eigenlijk best wel veel.  Ik probeer op 11/12 kilo uit te komen qua gewicht en moet daarin dan ook soms hele lastige keuzes maken.

Hieronder een lijst (die waarschijnlijk niet geheel compleet is) maar wel met dingen die je sowieso nodig hebt en ik echt noodzakelijk vind voor op reis.

 1. Goede backpack

Zelf heb ik een backpack van 60 liter die ik bij een speciaalzaak gekocht heb (voor nog geen 140 euro) en goed past bij mijn houding en rug. Dit vind ik belangrijk omdat je soms grotere afstanden loopt (bijvoorbeeld op zoek naar een verblijfsplaats) met vrij veel gewicht op je rug.

 1. Flightbag

Dit is een grote tas voor om je backpack, zo beschadig je je backpack niet en kunnen ze minder snel drugs in je backpack stoppen bijvoorbeeld.

 1. Moneybelt

Ik heb er een die je om je arm droeg tegen je lichaam aan, zo zie je geen touwtje in je nek en is je geld en paspoort altijd veilig, en je voelt er niks van.

 1. Nekkussen

Zelf heb ik het vaker gedaan met een opblaasbaar nekkussen. Dit jaar ga ik voor een gevulde (van de ETOS, krijg je er ook nog een slaapmasker bij!). Deze kan ik aan mijn backpack hangen en heeft in mijn ogen veel voordelen. Je kan deze je hele reis gebruiken als kussen (doe er een kussensloop of tshirt omheen en je hebt een kussen (Voor in de slaapbus/trein/hostel)

Nekkussen

 1. Daypack

Dit is een (kleinere) rugtas. Deze tas is heel handig voor dagtrips, jungletours en andere korte uitstapjes.

 1. Oordopjes/koptelefoon

Je reist enorm veel en zit soms urenlang in een bus of wacht uren op een vliegveld (of zit uren in een vliegtuig). Oordopjes (en muziek op je telefoon) zijn daarom echt een must!

 1. Reis etui

Hier stop je alle belangrijke documenten in, kopie paspoort, vliegtickets, pasfoto’s (die je nodig hebt voor visums), zorgpas, inentingenboekje, creditcard of eventueel andere belangrijke documentatie/passen, deze kan je voor nog geen 5 euro kopen bij bijvoorbeeld de HEMA.)

 1. Klamboe

Over een klamboe zijn de meningen verschillend. Ik vond persoonlijk dat je deze wel nodig hebt, je weet nooit wat voor een ongedierte er je kamer binnenkomt en of de klamboes die er hangen wel goed zijn (ik heb vaak genoeg klamboes gezien met gaten erin waar je echt niet gelukkig van wordt). Ik neem hem gewoon mee, weegt maar 350 gram! (Oja en die van mij is geïmpregneerd, dat houdt in dat de klamboe de muggen/vliegen etc.  nog net iets meer op afstand houdt, althans dat zeggen ze ;).)

 1. Zaklampje

Bij de Xenos en Action heb je goedkope LED zaklampjes voor nog geen euro. Prima dingen! Klein, heel licht en geven een bak licht! In Azië valt de stroom meer dan soms uit, hoe fijn is het dat je dan licht hebt!

 1. Schoeisel

Dit jaar neem ik voor het eerst wandelschoenen mee, niet van die grote lompe maar een soort sneaker look a like (nog wel lomp) met hele grove zool. Dit omdat we in bepaalde gebieden willen gaan trekken en het daar nogal modderig en glad kan zijn. Zonde om dan om de haverklap te vallen, uit te glijden. Dus buiten mijn Havaianas (slippers) en allstars neem ik deze lompe vrienden ook mee (ik kan ze overigens makkelijk aan mijn tas hangen, dat is ook wel prettig!)

 1. Kleding

Kleding is eigenlijk vrij persoonlijk, wel heb ik hier een paar belangrijke tips!

Ga na of de gebieden die je gaat bezoeken of wil gaan bezoeken juist heel warm of soms koud zijn. De warme kleren die je eventueel mee wil nemen die kan je aandoen in het vliegtuig, scheelt gewicht en kan je makkelijk uittrekken op het vliegveld als je aangekomen bent. Ik neem zelf in het vliegtuig altijd een kort broekje en topje mee zodat je de klap van de andere temperatuur kan beperken bij aankomst.

Ik zou van alles dat je mee wil nemen goed nadenken of je het echt gaat dragen, 3 truitjes zijn genoeg en je hebt ook geen 5 paar sokken nodig. Je kan in Azie op elke hoek van de straat zowat je kleren laten wassen (een kilo was voor één euro) en je krijgt het netjes gevouwen en gestreken weer terug. TIP: Neem geen kleren mee die niet mogen beschadigen of verkleuren. De wasservice daar is wel wat anders dan hier.

Je kan daar ook veel kopen, zo loopt de gemiddelde backpacker binnen een dag in een grote harem broek (die overigens HEEL lekker zitten en ook ’s avonds koel zijn maar je wel meer beschermen tegen muggen bijvoorbeeld dan een korte broek  😉 ). Ga je naar een jungle en  heb je geen vest, niet getreurd ze verkopen ze daar ook, niet de meest charmante maar ach, who cares!

 1. Kaarten, pen en papier

Ik neem altijd een potje kaarten mee. Tijdens het wachten, in een café, op het strand, vliegveld, op reis speel ik op één of andere manier heel veel kaartspelletjes (waarbij pesten mijn favoriet is haha). Het is een leuke manier van afleiding vind ik. Neem ook een stuk of twee, drie pennen mee. Komt echt heel vaak van pas!

 1. Reisdagboek/schriftje

Zelf vind ik het leuk om een reisdagboekje bij te houden. Zo kan je jaren later nog eens kijken wat je ook alweer allemaal meemaakte tijdens je reis. Deze kan je goedkoop halen bij de HEMA. Tevens ook handig om aantekeningen in te maken tijdens je reis, plekken die je moet bezoeken van andere backpackers of juist de locals die een plaatsnaam in het de taal van het bezochte land kunnen opschrijven zodat iedereen je kan helpen. Super handig, niet duur en niet te missen (of je het nou als dagboek gebruikt of aantekeningenboekje) kopen dus (klik hier).

 1. Lonelyplanet

De Lonelyplanet is in veel opzichten handig. Je vind er vaak tips en tricks en er staan veel steden/dorpen in waar je net even wat meer op weg geholpen wordt. De verblijfsplaatsen zou ik wel overslaan, maar dat is mijn ervaring.

 1. Extra portemonnee

Waarom een extra portemonnee? Bij de Action heb je hele goedkope portemonnees. Wat ik deed (en mijn vriend ook) is dat we deze portemonneetjes vulde met 1 of 2 (oude) pasjes, twee of drie dollar en wat oude bonnetjes. Als je dan berooft wordt kan je altijd die portemonnee afgeven zonder dat je je kostbaarste bezit kwijtraakt, je portemonnee met je hele hebben en houden.

 1. Slotjes (cijferslotjes)

Vergeet nooit om slotjes mee te nemen. Sowieso voor je flightbag (let wel op dat deze door de douane opengemaakt moeten kunnen worden, deze slotjes kan je bijvoorbeeld ook halen bij de IKEA, als je dan familie member bent van IKEA krijg je ook nog eens twee euro korting op zo’n slotje!) en voor kluisjes is het ook handig om een cijferslot te hebben. Waarom een cijferslot? Dan kan je nooit je sleuteltjes tijdens het reizen/feesten kwijtraken voorkom je problemen.

17.  Blarenpleisters

Mijn ervaring is dat ze dat niet overal verkopen. Pleisters wel, blarenpleisters niet. Weegt niks, dus gewoon meenemen :).

 1. Diarreeremmers/ Laxeerpillen/Paracetamol

Moet ik dit nog uitleggen? :P.

 1. Rennies

Door het (vaak) pittige en andere eten dan dat je gewend bent te eten, kan je snel last krijgen van maagzuur. Een stripje Rennies in je tas kan daarom ook geen kwaad.

 1. Zoutoplossing

Doordat je daar zo ongeveer 25 graden verschil hebt met Nederland is het wel handig om zoutoplossing mee te nemen (ORS) zodat je als je een beetje slap bent of duizelig (water te kort) een zakje kan oplossen in een flesje water en zo vocht vasthoudt. Je zweet natuurlijk veel als je op reis bent, je bent veel in beweging en kan vaak wel wat extra zouten en mineralen gebruiken. Weegt niks en is in elke drogisterij te koop.

 1. Tie rips

Handig om klamboes op te hangen, je backpack te maken als deze stuk is,  je zaklamp of andere dingen op te hangen. Te koop bij Gamma, Karwei, Action en vast nog veel meer winkels ;).
tie-rips-kleur

 1. Telefoonoplader/ Dubbele USB poort

Je hebt ook telefoonopladers waar een dubbele USB ingang in zit. Die nemen wij mee. Vaak heb je kamers waar je maar één stopcontact kan gebruiken, dan is een dubbele oplader of verlenger wel handig!

 1. Wereldstekker

In sommige gebieden heb je de wereldstekker niet nodig, veel landen/plaatsen wel. Deze kan je bijvoorbeeld bij Beversport of ANWB store kopen, maar ook bij de Action voor nog geen 2 euro.

 1. Slaapzak (DE MUMMIE)De MUMMIE

Je noemt het een mummie, die slaapzak waar je je in wurmt als een worm en vervolgens in slaapt. Dit is echt een musthave als je gaat backpacken. Je eigen laken waar je in slaapt en die je gemakkelijk oprolt tot een klein pakketje en dus makkelijk vervoert. Deze haal je goedkoop bij de Xenos. Ideaal! Ik heb deze tijdens mijn eerdere reizen echt heel vaak gebruikt, alleen niet in de luxere hotels ;). Je koopt hem hier!

 1. Reishanddoek

Zelf heb ik altijd een reishanddoek bij me. Deze koop je goedkoop bij de Xenos en anders gewoon bij Beversport bijvoorbeeld. Deze drogen snel en zijn fijn in gebruik. Ik neem één wat grotere handdoek mee, voor het geval dat (je een strandhanddoekje nodig hebt bijvoorbeeld). Wel een oude zodat ik die wel eventueel achter kan laten.

 1. Zonnebrand

Goede zonnebrand staat hoog op mijn paklijstje. Ik heb deze in Nederland al gekocht zodat ik in ieder geval goede heb. Of ik het er mijn hele reis mee kan doen, dat denk ik niet maar wel de eerste paar weken. Daar is zeker weten ook zonnebrand te koop, echter weet je niet hoe lang dat er al staat (en vaak al weken lang buiten vol in de zon loopt te verdampen). De zon (ook al is het bewolkt) is daar veel feller en kan ernstige schade toebrengen aan je huid (ook al zie je dat in veel gevallen pas jaren later)

 1. EHBO setje

Bijna overal kan je wel een EHBO setje kopen in Nederland. Zo heb je ook kleine reis EHBO setjes. Ik neem er altijd één mee. Kan goed van pas komen (ik vul deze wel aan met sterilon, een extra speld en drukverbandje).

first-aid-kit1

 1. Bidon

Ik neem zelf deze keer een bidon mee die ik ook aan mijn tas kan hangen. Vaak kopen wij een grote fles water die we dan vervolgens overgieten in kleinere flesjes (goedkoper en net zo makkelijk). Je eigen bidon is wel prettig, is wat steviger en kan je vaak hergebruiken (milieubewust).

 1. Oordopjes (tegen geluid)

Oordopjes zijn wel fijn! Deze gebruik ik altijd in busreizen, vliegtuigen en als ik slaap op rumoerige plekken. Kosten bijna niks en zijn makkelijk te gebruiken. (Ik heb die van de Kruidvat in een reisbakje).

 1. Deodorant en gezicht crème

In Azië had ik veel moeite met het vinden van een gezicht crème waar je gezicht niet wit van werd. In Azië is dat namelijk het schoonheidsideaal, voor Europeanen niet. Neem daarom altijd je eigen gezicht crème mee. Ook (spuit)deodorant is lastig te vinden (neem deze dan ook gewoon mee vanuit Nederland is mijn tip).

 1. Robijntje geurzakjes

Na een tijdje gaat je backpack muf ruiken. Logisch want je sleept dat ding van hot naar her en vervoerd voor weken lang je hele hebben en houden. Om te voorkomen dat je tas gaat stinken kan je bij de supermarkt of drogist Robijntje geurbuiltjes kopen. Deze doe je gewoon los in je backpack en TADAA, weg nare geurtjes.

1127986

32.  Kledingzakken/ verdeelzakken

Mijn vorige reis had ik 5 verschillende plastic zakken meegenomen. Een rode van de Dirk, een blauwe van de Appie, de rode voor schoenen/slippers, een gele van de Jumbo en ga zo maar even door. Door de verschillende kleuren kon ik makkelijk in mijn tas graaien en de juiste tas met inhoud vinden. Zo deed ik mijn ondergoed in de blauwe tas, de sokken/ondergoed in de gele etc. Dit is super handig omdat je zo dus ook niet altijd alles uit je tas hoeft te halen/ hoeft te zoeken. Nu heb ik bij de IKEA verdeelzakken gevonden waar je ook nog eens korting krijgt als je je aanmeldt als member van IKEA Family (scheelt al snel 2 of 3 euro). Heel handig! Dus die heb ik voor deze reis (plus wat plastic tassen).

 1. Geduld

Heel veel geduld en blijheid. Vaak genoeg moet je lang wachten en is efficiency ver te zoeken. Ik vond dat soms best lastig. Maar dat gaat na een paar weken altijd stukken beter. De standaarden zijn daar anders er zit dus niks anders op dan je aan te passen en je over te geven aan de prachtige cultuur en van elk moment het beste te maken!

Wat kan je beter thuislaten?:

 1. Je make-up tas

Een beetje make-up kan natuurlijk geen kwaad maar bedenk gewoon dat je in de jungle geen spiegels hebt, en door de temperaturen je make-up er snel vanaf druipt. Mascara, eyeliner en een beetje poeder moet echt wel volstaan.

 1. Je stijltang

Leer van de vorige keer. Deze ga je echt NIET gebruiken.

 1. Deet

Je kan natuurlijk wel een flesje deet meenemen, niks mis mee en weegt ook niks (kost wel veel). Daar kan je overal deet kopen, veel goedkoper en beter spul. Zonde om er hier 20 euro aan te besteden. Daar heb je daar 8 flessen voor! (Daar gebruik je hoogstwaarschijnlijk het merk OFF in plaats van Care Plus (die maar tot 50% deet bevat). Deet is overigens echt de grootste troep voor je huid die er bestaat denk ik. Maar het helpt je wel tegen heel veel muggenbeten!

 1. Nagellak

Dit hoef je echt niet mee te nemen. Ten eerste smelt de nagellak er gewoon af als je deet opspuit en je jezelf insmeert. Ten tweede omdat je op elke hoek van de straat je nagels kan laten doen. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.

 1. 5 paar schoenen

In praktijk gebruik je meestal 1 of  2 paar schoenen maar vooral slippers.

  39. Wasmiddel

Wasmiddel kan je daar echt overal voor een paar stuivers kopen. Dit kan je gebruiken voor een handwasje mocht er geen tijd zijn voor wasservice bijvoorbeeld.

 1. Stress

In Azie gaat alles lekker relaxed. Probeer je haastige leven achter te laten en laat het avontuur op haar beloop gaan!

no stress

Wat moet je niet vergeten te regelen voordat je op reis gaat?

 • Inentingen (en je boekje van inentingen meenemen op reis)
 • Zorg dat iemand op je huis past, ik heb zelf altijd iemand in huis voor de periode dat ik wegga zodat deze altijd bewoond is, post bijgehouden wordt en ook de plantjes blijven leven ;).
 • Je tickets printen en het adres van je ho(s)tel voor het geval je geen wifi kan krijgen en ze er om vragen op het vliegveld.
 • Je pinpas op wereld zetten, bij ING staat deze standaard op Europa ingesteld en niet buiten Europa.
 • Vergeet niet om een reisverzekering af te sluiten. Dit is echt heel belangrijk en helemaal niet duur.
 • Een creditcard mee te nemen en tijdig aan te vragen!

(Vergeet je ondergoed, pil, eventuele medicatie, paspoort (controleer goed of deze nog zes maanden geldig is na vertrek!), internationale rijbewijs (mocht je willen touren), zorgpas, shampoo, (douche)gel, maleronepillen (mocht je die nodig hebben) desinfectatie middel (van die geconcentreerde handzeep, tip ACTION),  camera(s), kussensloop (voor 1 euro bij de Zeeman), nagelschaartje of vijl, lenzen of bril etc. niet, en natuurlijk last but not least je zwembroek of bikini, hoe fijn is dat als je deze niet vergeten bent en gelijk kan gaan zwemmen :). ookal spreekt dat vaak voor zich.)

Ik zal vast wel wat dingen vergeten zijn in mijn lijst om mee te nemen op vakantie, mocht ik nog op geniale tips komen dan zal ik deze blog gewoon aanvullen zodat deze zo compleet mogelijk is!

Ik ga volgende week beginnen met pakken! Tot die tijd… aftellen!

Liefs!!

Lets travel Vietnam

Advertentie

12 gedachten over “What to (Back)Pack?

 1. Wauw, wat geweldig dat je zo ver weg gaat! Dat moet vast spannend zijn , maar ook super cool natuurlijk! Met deze lijst die je hebt samengesteld moet het vast helemaal goed komen. Ik wens je alvast heel erg veel plezier! ❤
  Liefs Iep xo

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s