Backpacken·Fun·Reizen

Reis geboekt, en toen?

Saint Augustine

Je hebt de tickets geboekt en dan?

Ken je dat gevoel? Je hebt je vakantie geboekt, super gaaf! Enthousiast met twinkelogen en een kloppend hart kijk je naar je beeldscherm, het is zover! De tickets binnen, maarja, wat doe je daarna? Spannend!!!

Ik zelf vind het moment van boeken altijd super leuk en spannend vooral omdat ik het moment daarna online verder ga onderzoeken wat ik wil gaan doen en stippel ik mijn globale reis uit. Maar niet alleen dat…

Als je gaat backpacken is dat echt een heerlijk gevoel. Als je een pakketreis boekt ook, alleen zit je dan vaak op 1 bestemming of ga je met een georganiseerde reis waarbij van te voren alles al voor je in een boekje geprint staat. Als je de reis op zijn beloop laat, geeft dat toch net dat beetje meer spanning maar ook tot bestemmingen waar je nooit eerder aan gedacht had. Niks hoeft alles mag. Toch zijn er altijd dingen die je voorafgaand je reis moet regelen… En als je daar mee bezig bent, vraag je je zelf (althans ik) ook af “Heb ik nou alles geregeld, ben ik niks vergeten??”

Zoals jullie inmiddels weten gaan wij voor een dikke maand rondreizen door Vietnam. De tickets zijn in the pocket en nu al ben ik er heel erg mee bezig wat ons daar te wachten staat. Uiteraard is dit puur speculeren maar de afbeeldingen via google, Pinterest en sommige blogs spreken boekdelen. Een heerlijk vooruitzicht.

Al een tijdje volg ik de Facebookpagina Azie Backpackers, hier zie ik vaak veel dezelfde vragen voorbij komen, heel herkenbare vragen. Eén van die veel voorkomende vragen is, wat moet ik allemaal regelen als ik rond ga reizen door Thailand en Cambodja bijvoorbeeld. Ik ben geen expert maar heb wel veel reizen gemaakt en mijn opleiding Toerisme wil ook nog wel eens helpen bij bepaalde keuzes.

Ik heb voor jullie een top tien gemaakt van de dingen die ik voorafgaand aan een reis altijd check.

Travel

1. Ik sla mijn tickets op in een aparte map in mijn mailbox. Ik mail ze door naar mijn medereiziger en ook naar mijn moeder. Je kan ze maar kwijt raken.

2. Ik stippel globaal de reis uit, wat wil ik sowieso zien, wat niet. Hierbij kijk ik ook altijd even op tripadvisor of er al eerder mensen zijn geweest om zo wat meer informatie te krijgen.

3. Ik bereken wat ik per dag ongeveer wil uitgeven tijdens de reis. Zo kan ik hier voldoende voor sparen. Bereken dit wel naar de maatstaven van dat land. Zo betaal je in Thailand ongeveer 1,20 voor een fles bier en in Cambodja 70 cent. In Cambodja zijn de hostels en hotels ook goedkoper in vergelijking met Thailand, ook hier kan je rekening mee houden. Het bedrag dat ik bereken is dan leidraad voor mijn vakantie.

4. Kijk wat voor een vaccinaties je nodig hebt. Bij mijn zorgverzekeraar worden alle vaccinaties (bij een aanvullende verzekering) vergoed. Let wel op dat je sommige prikken 3x moet halen zoals hepatitis A en ook B. Als je deze twee keer haalt dan ben je wel veilig voor je reis maar moet je (zoals ik nu dus) drie jaar later opnieuw de prikken halen (geen pretje, vooral DTP niet). Door mijn verzekering hoefde ik deze niet te betalen! Dit scheelt mij ongeveer 350 euro (als je voor het volle pakket gaat en dan heb ik het ook over de herhalingsprikken, en dit raad ik je echt aan! Beter veilig dan straks met een enge ziekte thuiskomen). Maak hier ook tijdig een afspraak voor.

5. Check of je een reisverzekering hebt. Controleer hierbij ook of bijvoorbeeld extreme sporten (parachute springen, bungee jumpen etc) ook verzekerd zijn of ga op zoek naar een reisverzekering die bij je past. Deze verzekeringen zijn helemaal niet duur en kunnen je heel erg helpen bij onvoorziene kosten. Een ongelukje zit ten slotte in een klein hoekje.

6. Controleer of je paspoort en rijbewijs nog geldig zijn. Controleer ook even of je in het land waar je naartoe reist mag rijden en vraag anders een internationaal rijbewijs aan. Dit voorkomt een hoop ellende als je graag wil rijden en je niet mag omdat je dat papiertje mist.

7. Ga na waarvoor je gaat. Ga je voor natuur, cultuur, uitgaan, rust of zoek je het liefst de drukte op. Ga je daar ook op focussen. Mijd dan de grote steden en probeer zelf een autootje of scooter te huren. (Zorg in dit geval ook of je reisverzekering dit dekt) Soms valt het erg tegen als je mooie flora verwacht en het door een bepaald seizoen totaal anders is dan je verwacht had.

8. Ga je in de winter backpacken? Kijk dan nu alvast voor aanbiedingen van zonnebrand, eventueel windstoppers (jasjes uit de zomercollectie zijn vaak net wat dunner dan die van de herfst of winter collectie en een stuk goedkoper (als je voor kwaliteit gaat) neem bijvoorbeeld Beversport, die heeft nu Northface jassen in de aanbieding, in de winter in Vietnam heb je in Sapa bijvoorbeeld echt wel een jas nodig. Dan is het echt nu de tijd om deze te kopen).

9. Visum! Controleer altijd, maar dan ook altijd, of je een visum nodig hebt. Dit kan je een aantal rimpels en hartkloppingen besparen. Via de website van ambassades (kan je makkelijk vinden via google) of een vraag op de pagina van Backpackers Azië kom je makkelijk aan een antwoord en scheelt een hoop stress!

10. Heb vooral plezier in wat je gaat doen. Vind je reisgezelschap het leuker om uit te zoeken dan jij? Geniet hier dan van, dan komt het vanzelf goed! Uiteraard is het samenstellen van een lijst wat je mee moet nemen belangrijk. Hier zal ik later over schrijven, want het is zonde als jij en je reismattie allebei dezelfde spullen meenemen die je niet dubbel nodig hebt. Ga je alleen? Ja dan maakt dat natuurlijk niet uit.

Waar gaat jouw volgende reis heen? En wat regel jij al (maanden/weken) van te voren?

see you dolsefiek

Advertentie

6 gedachten over “Reis geboekt, en toen?

  1. Wij gaan naar oa sri lanka en wjj moeten ook dtp vaccinatie krijgen…ik ben echt paniscb voor prikken dus nu heb je me een beetje bang gemaakt hihi…wat is zo erg aan dtp? 🙂

    Geliked door 1 persoon

    1. Het is een vloeistof die ze inspuiten en deze prik deed er op 1 of andere manier langer over dan de andere en deed meer pijn… kan ook door die man komen die het deed die was sowieso niet de meest subtiele op aarde…vraag of je mag liggen dan is het beter te doen 🙂 veel plezier!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s