Backpacken·Leven·Reizen

Chiang Mai en haar Jungle…

DAT gaan we doen!!! Riepen we in koor toen we eenmaal gesetteld waren…

Wil je echt iets bijzonders meemaken? Boek dan vooral geen jungle tour via een erkend excursie bedrijf. Maar doe hetzelfde als wat wij deden. Bedenk dan wel dat de tocht die je maakt niet altijd heel veilig is, en je waarschijnlijk niks uitgekeerd krijgt van je verzekeraar als je in een rivier valt terwijl je op 1 been probeerde te balanceren op een bamboestok die als brug fungeerde.

Of dat laatste ons is overkomen? Nee hoor! Gelukkig niet. Wel hadden wij een mega leuke ervaring in Chiang Mai.

Chiang Mai ligt helemaal in het noordelijke gedeelte van Thailand. Hier heb je bergen met kilometers jungle, uitgestrekte theeplantages en bomen zover als je kunt kijken.

Zoals vele ons voor gingen, wilden ook wij van het noorden naar het zuiden reizen, van Chiang Mai tot Koh Phi Phi en nog wat eilanden. Je kent het wel. Oja, en tussendoor vlogen we nog op en neer naar Cambodja, voor we de eilanden bezochten.

Chiang Mai was voor ons een wereld van verschil als je kijkt naar Bangkok. Hier was het ook toeristisch maar al een stuk minder dan in Bangkok. Eenmaal aangekomen moesten we op zoek naar een verblijfplaats. Dat ging niet zo voorspoedig. Daar kwamen we er ook achter dat de Lonely Planet leuk is voor informatie maar dat je vooral niet op de hostels/hotels moet afgaan die daar in staan. Deze zijn namelijk ALTIJD vol. Dit kost je een hoop energie, en als je dan met 38 graden en een backpack van 15 kilo op je rug kilometer moet lopen om een verblijfplaats te zoeken, ben je daar vrij snel klaar mee. Onze tactiek moesten we aanpassen, daar waren we het allebei over eens. Eerst maar eens een biertje drinken, in de schaduw.

Al snel kwamen we aan de praat met de eigenaar van het tentje. Enfin, 4 biertjes en 2 schaaltjes nootjes verder vertelde hij ons dat aan het einde van die straat wel een pensionnetje beschikbaar was. Prima! Wij daarheen. The Gaps House heette het. Een kleinschalig verblijf met een paar kleine hutjes. Perfect voor ons.

Zij boden ook excursies aan, en aan het gastenboek te zien waren ook al wat Nederlandse toeristen ons voor geweest met goede ervaringen. Wij besloten ook een tour te boeken. Daar gingen we dan, 2 dagen jungle inclusief verblijf en eten. Harde eis was, je moest wel een basisconditie hebben want het werd een zware tocht. (En dat heb je ECHT nodig kan ik je vertellen, want ook al sportte ik twee keer per week en was ik super fit, ik had het ECHT zwaar, vooral toen de reis omhoog 2 uur langer duurde wegens omstandigheden, hierover laat ik jullie nog even in spanning ;)).

Goed, de dag van vertrek. Je moest je backpack achterlaten in het pensionnetje en mocht alleen een kleine rugtas (niet te zwaar beladen) meenemen met de meest noodzakelijke dingen meenemen zoals een t-shirt, drinken, eten, zonnebrand, slippers en slaapkledij. Ok, ik geef toe, ik was nog geen week in Thailand en nam dus ook mijn make-up tasje, schoon ondergoed, extra schoenen, bikini, sokken, borstel, broek en nog een t-shirt mee. Oja en een sjaal! Die later nog goed van pas kwam, dat dan weer wel.
Ik raad jullie dat dus ten zeerste af. Neem echt mee wat je denkt nodig te hebben. Teveel wordt al snel te zwaar. Je neemt namelijk ook al minstens 1 liter water mee.

Mijn ideale lijstje voor als ik nog een keer zo’n trip doe:
• Spel kaarten
• Liter water
• Klein flesje extra water (ca kwart liter)
• Snoep, Mars, Snickers, iets om energie van te krijgen
• Slippers
• Sjaal
• Warme trui
• Lange broek/Legging
• Mobiele telefoon
• Desinfectatiespul
• Deet
• Klamboe
• Cash geld (iets van 50 euro ofzo)
• Eventueel camera, al denk ik dat een groothoeklens al te zwaar is.
• Eventueel wat klein speelgoed voor de kids in de bergen.

Thats it!

Geen handdoeken, shampoo etc, want je hebt daar geen stromend water. Dus ook geen douche. En nee, ook geen fatsoenlijke WC. Die trui was overigens een probleem want die had ik niet meegenomen vanuit Nederland. En mijn maat hadden ze daar ook niet (38?!) dus het werd een mannen vest, die we in Chiang Mai kochten. Die heb je ECHT nodig. ’s Nachts is het best koud in tegenstelling tot de middag.

Onze gids was een local. We mochten hem Rambo noemen, hoe toepasselijk in de jungle.
Het eerste stuk omhoog lopen verliep voorspoedig. Het was warm en ons medegezelschap (twee Nederlandse jongens die in Spanje woonden/opgegroeid waren) en nog 4 ouderen, waren niet de meest snelle van de dag. Dit maakte het alleen maar vermoeider. Maar goed, met goede moed omhoog. TOTDAT we 2 buffels tegen kwamen. Wilde buffels zijn harstikke gevaarlijk als je er te dichtbij in de buurt komt. Dit was een probleem. Er was maar 1 weg, en daar liepen/lagen zij. Rambo raakte lichtelijk in paniek maar wist wel een andere weg. (Hij vertelde er niet bij dat die weg 2 uur langer duurde).

Na ongeveer 5 kilometer geklommen te hebben waren we toen aan lunch. Rambo haalde iets van 8 zakjes rijst uit zijn tas, die nog vrij warm waren (ik wilde eigenlijk niet weten of dat kwam doordat er zilverfolie omheen zat of omdat de temperatuur ansich al niet te doen was) en een appel, vers van de pers inclusief worm.

Lunch tijdens Jungle tour Chiang Mai 3

Ongeveer 5 km verder waren we er. EINDELIJK! Het duurde een dag maar dan had je ook wat! We mochten bij Rambo en zijn familie verblijven. Ze hadden speciaal voor toeristen een hut gebouwd op palen, zij sliepen in de hut ernaast met de hele familie. Rambo was in het laagseizoen boer, hij verdiende zijn geld met het houden van thee en rijst plantages met zijn familie. Des te meer reden om deze man eens lekker te spekken dachten wij, want hij verdiende nog geen 10 euro per dag. Ok dat laatste werd wel heel letterlijk genomen toen we een heel varken kochten (de twee Spaanse Nederlanders en wij), levend. HELP, moet ik dat gaan eten? Dat is toch wat anders dan een varkenshaasje uit de supermarkt.

Chiang Mai Jungle 1

Ok, lets do it. Ik heb niet gekeken hoe ze het beestje slachtte, wel hoe ze het onthaarde en aan het spit regen. Echt back to basic. Uiteindelijk was het enige wat niet biologisch was het bier dat we daar dronken. De familie had een voorraad drank uit het dorp mee genomen, en wij presteerde het om het in 1 avond op te drinken. Sterker nog, er werd later, rond 10 uur, in het pikke donker, vanuit een ander bergdorp een nieuwe lading Chang gehaald. Je zag letterlijk een lampje in de verte heen en weer rijden, af en toe was deze weg en dan zag je hem weer. Levensgevaarlijk, ook als je je bedenkt dat daar veel dieren leven. Er werd zelfs verteld dat daar tijgers/leeuwen leefde. Of dat waar was weet ik niet maar wel dat het niet veilig was om in het donker er alleen op uit te gaan.

Maar goed, wij hadden ons varken, ons biertje, potje kaarten en de gezeldschap van het opperhoofd van de bergstam, die geen engels kon maar wel de hele tijd een soort Qat zat te eten en coca bladeren zat te roken. Hilarische vent kan ik je vertellen. Na een poosje bier drinken en wat kaartspelletjes verder hadden we trek. Maarja daar heb je niet een zak lays die je even kan pakken. Dus besloot Rambo het ontbijt voor de dag erop vast baas te maken. Rijst uit Bamboestokken. Wij vonden het fantastisch! De volgende ochtend hebben we geholpen nieuwe bamboestokken te maken (Rijst in bamboestok gieten, water erbij en op het vuur leggen). Wat een super ervaring!

De volgende dag, met enigszins hoofdpijn moesten we terug. Via een waterval. Dit was erg indrukwekkend, en heerlijk verkoelend. Jammer genoeg zijn de paden zo stijl dat ik mijn enkel verzwikte. Gelukkig had ik een dunne sjaal die wat stevigheid gaf. Lekker lomp zal je denken, klopt! Jammer genoeg moesten we wel nog iets van een uur dalen. Zonder gepiep of gemauw. Achteraf wel langs de medicijnman geweest voor wat Qat. Haha nee hoor! Grapje. Ook daar verkopen ze paracetamol in een apotheek. We waren er bijna. Nog 10 minuten denk ik. De bomen daar zijn heel groot, en de wortels ook. Bas verstapte zich, en kneusde zijn teen. Daar hinkten we dan. Jut en Jul.

Chiang Mai Jungle 2

Het was het waard. Een super ervaring! Ik zou dan ook echt iedereen aanraden een Jungle Tour te doen! Wij vonden één nacht voldoende. Het is echt heel primitief en ook leerzaam. Ik kan nog wel een a4 volschrijven over wat we daar nog meer meemaakte. Wil je dit weten? Vraag het me dan  dan krijg je uitgebreid verslag. Wij waren weer een ervaring rijker, en wat voor een!

Laa kon! (Tot ziens!)
see you dolsefiek

Onderwerpen die nog aan bod komen: tips zomer, leuke restaurants, interieur tips, food ideeën, meer trainen, gedroogde zwemmende visjes, koehandel, de storm, Bangkok, jungle, Spongebob, hemaworsten, geluk, het Keltische gezinsleven in de 6e eeuw voor Christus)

Advertentie

Een gedachte over “Chiang Mai en haar Jungle…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s